-Velkommen til oss på Storøynå. For en flott dag! Se på fjorden – blikkstille! Kan vi har det bedre?

Det er første søndag i september. Været viser seg fra sin beste side, og på terrassen hos familien Næss på Storøynå settes kaffen på bordet. Selv om kalenderen viser at det er tidlig høst, kryper kvikksølvet i gradestokken opp mot 20 i løpet av dagen.

Om noen timer setter Mathilde (12), Kaisa (15), mor Merethe og far Bjørn igjen kursen hjemover mot Jørpeland. Men først skal de ha middag – selvfisket makrell fra fjorden. Ingen tvil, det er noe spesielt ved å tilberede egen fangst.

Fritidsboligen deres var klar til innflytting i juli i fjor. Siden den gang har familien fra Standalandet blitt godt kjent med den vakre naturen i området, og turen går hit så ofte de kan, sommer som høst, vinter og vår. Nærheten til fjell og ski var spesielt populært og aktuelt i vinter da turen blant annet gikk til Svandalen. Selv om de får flere fine helger her før den kalde tiden setter inn, ser de fram til igjen å kunne sette kursen mot flotte, hvite løyper. Avstanden fra Storøynå til eksempelvis Svandalen er akkurat passe, mener det.

Det var mer eller mindre en tilfeldighet som førte til at familien Næss ble oppmerksomme på Storøynå.

-Vi har lenge hatt tilgang til en familiehytte i Ryfylke, men etter hvert blir det gjerne slik at man vil ha sitt eget. Det er noe med det å sette sitt eget preg på ting. Skape et sted kun for oss – for vår familie, forteller Merethe og Bjørn. Derfor hadde de også lenge kikket etter et nytt sted. Noe av det de var opptatt av, var nettopp nærheten til fjord og sjø, kombinert med fjell og mulighet for ski om vinteren.

Og det var faktisk Mathilde, familiens yngste, som fant Storøynå da hun klikket seg inn på finn.no. Stedet og området så idyllisk ut på bildene, og familien brukte ikke lang tid før de var her på besøk. Konklusjonen kom raskt: Her vil vi være!

-Hva de liker best? Å, det er så mye, forteller mor Merethe. Beliggenheten i terrenget. Nærheten til sjøen, stillheten, den vakre nåleskogen, god og frisk luft – ja, det er så mye. Praktisk sett har de butikk like i nærheten. Og fritidsboligen har selvsagt alt de kan tenke seg av komfort.

-For oss er det viktig å kunne være alene her, samtidig som vi vil ha muligheten til å kunne ta med oss venner og familie. Derfor ville vi helst ha fire soverom, to bad og to stuer. Boligen er jo i utgangspunktet ferdig tegnet, men det var ikke noe problem å gjøre de tilpasningene vi ønsket. Så nå har vi en skreddersydd løsning. Sist, men ikke minst, var det viktig for oss med en vedlikeholdsfri løsning. Det har vi fått her. Dermed kan vi bruke tiden på å kose oss sammen.

For Mathilde og Kaisa er Storøynå blitt et drømmested. De bader, kjører båt og fisker. Ikke rart at det er lett å få med seg venner hit. Denne helgen er søskenbarna Emilie (10) og Odin (5) her med mamma og pappa. Ikke før har de stått opp om morgenen, så er de på lille stranden 50-60 meter unna.

Om noen timer bærer det hjemover igjen. Etter et par timer kjører de opp foran huset på Jørpeland med mange gode minner i bagasjen. En ny uke ligger foran dem på jobb og skole. Men neste helg går turen igjen til Storøynå!