Skal du kjøpe fritidsbolig, er det smart å tenke interiør og praktiske løsninger innendørs og utendørs så tidlig som mulig. Ta kontakt, så finner vi den beste løsningen for akkurat deres behov, sier arkitekt Evy Eftestøl som har tegnet boligene.
For selv om boligene i stor grad er like når det gjelder areal og utforming, er det mulig å tilpasse interiør og løsningene innendørs til egne behov. For arkitekten er det derfor viktig med et godt samarbeid med kjøperne. Selv om boligene har mange felles løsninger, er det alltid muligheter for skreddersøm eksempelvis innendørs.

På Storøynå så vel som ellers hvor hun tegner nye boliger, er Evy Eftestøl opptatt av å hente inspirasjon fra stedet når hun er i gang med et prosjekt. Det handler om landskap, vegetasjon og terreng – alt det som gir særpreg. For arkitekten er det også viktig å se for seg tomten og området på både kort og lengre sikt all den tid det går noen år før en ny bolig glir inn i landskapet, og blir en del av det.
-Det tar ikke lang tid før ideene melder seg når man først er på stedet. Derfra er det kort vei til den kreative utfordringen av fritidsboligen, det som gjerne blir selve skreddersømmen. Det er lett å bli inspirert av landskapet, hvordan sola står i forhold til tomten, hvordan den ligger i forhold til vindretning, utsikt og eventuelle fritidsboliger i nærheten, sier Evy.
Fritidsboliger er gjerne mer kompakte enn en vanlig bolig. Det gir arkitekten utfordringer, samtidig som skaper muligheter. Her bor du annerledes. Boligen skal kan hende både fungere for kjernefamilien alene, samtidig som det skal være mulig å ha gjester med seg på overnatting. Her skal barn og voksne trives under samme tak.
Innendørs
Det et mye å tenke på når det gjelder innendørsløsninger, eksempelvis.
Muligheten til å kunne øke kapasiteten ved spisebord/spiseplass enkelt ved for eksempel å trekke ut et langbord.
Finne praktiske løsninger slik at barna kan ha sine aktiviteter for seg selv, samtidig som de voksne har det. Kan for eksempel gjøres ved at barna får en loftsstue. Den kan eventuelt fungere som et ekstra soverom når det trengs.
Tenke på plassering av toaletter i forhold til praktisk bruk, eksempelvis i første og andre etasje.
Effektive soverom hvor det hovedsakelig er senger/køyer ettersom man kun skal sove her.
Ha ett soverom som kan brukes som kontor hvis og når nødvendig.
Fleksible rom som eventuelt kan ominnredes ved behov.
Tenk på at fritidsboligen skal brukes i mange år og av flere generasjoner, slik at den er tilpasset et livsløpsperspektiv.
Utendørs
Er du slik som folk flest, ønsker du trolig et så vedlikeholdsfritt uteområde som mulig. Eller vil du kanskje ha litt å henge fingrene i rundt huset når dere er der?
På Storøynå er alle boligene kledd i vakker og vedlikeholdsfri lerk. Den vil med tiden gråne, og boligene blir mer eller mindre en del av landskapet.
Når det gjelder uteområdet, er det flott med mest mulig naturlige områder. Ønsker man en terrasse, kan den skjæres til slik at den går i ett med ønsker vi mest mulig natur. Slike tiltak gjør at boligene etter hvert blir en integrert del av landskapet.
Be om råd
Investerer man først i en ny og moderne fritidsbolig, er design, innredning og praktiske løsninger en viktig del av løsningen. Ved siden av de råd arkitekten kan gi, kan man via denne også engasjere en interiørarkitekt som kan gi enda mer spesifikke råd om møbler, farge og stil.
-Husk at stedet skal brukes hele året. Det stiller krav til praktiske og gode løsninger, også når det er dårlig vær ute. Noen dager vil man helst kose seg innendørs. Derfor er det viktig å bringe inn naturen i alt fra interiør og farge, til utsikt. En moderne fritidsbolig skal ha noe for enhver smak. Og det skal fungere for hele familien, venner og gjester gjennom mange år, ja kanskje generasjoner, sier Evy Eftestøl.