Det er ikke så mye som er typisk norsk lenger. Men hytta, den er det fortsatt. Her får du vite hva folk er på jakt etter når de skal kjøpe fritidsbolig.

Flere vil ha det moderne
Det finnes nesten en halv million hytter i Norge, og de kommer i alle varianter. Fra enkle koier uten strøm og vann, til moderne fritidsboliger, lik hyttene på Storøynå.

Uansett hva vi foretrekker, viser undersøkelser at vi er ganske enige om hva som er viktigst når vi er i markedet:

  • Vi er opptatt av reisevei fram og tilbake. Den skal ikke være for lang, men samtidig lang nok til at vi legger byen og hverdagen bak oss for en stund.
  • Uten unntak er vi selvsagt opptatt av solforhold og utsikt, samt at hytta ligger så nær sjø og vann som mulig.
  • Det er også viktig at det er kjørevei helt fram, slik at det er enkelt å transportere både folk og varer.
  • Og sist, men ikke minst, at det er mange og varierte turmuligheter nærmest rett utenfor hyttedøra.

Stadig flere av oss ser, bokstavelig talt, på hytta som vårt andre hjem. Nettopp derfor strekker vi ofte ut tiden her ved å ta lange helger og jobbe online fra hyttekontoret.

Jobber inn hyttetiden
Og det er faktisk slik at folk i dag bruker mye mer tid på hytta enn for bare 10-15 år siden. Det skyldes ikke at vi har fått mer fritid, men at fordelingen av den tiden vi har til overs er endret. Mange jobber lengre dager fra mandag til torsdag, slik at de kan tilbringe fredag, lørdag og søndag på favorittstedet.

Over 25 prosent av oss liker også å tilbringe store høytider, f eks julen, her. Ikke rart at mange bytter ut stort hus i byen med mindre leilighet for å kunne bruke mye tid på favorittstedet.

Hva vi liker best når vi er der
Og hvis du lurer på hva folk setter mest pris på når de er på hytta, er svaret dette: Det viktigste er tid og anledning til å gjøre akkurat det vi ønsker, uten å tenke på klokka, alt det vi skal nå osv. Dessuten setter vi pris på å ha naturen rett utenfor døra, og gjerne tilbringe tiden sammen med familie og venner. Ganske mange oppgir også at – på hytta, der nyter de stillheten og akkurat det å være alene.

PS: Undersøkelsene det vises til i denne artikkelen er hentet fra bla Prognosesenteret, DnB og Hyttemagasinet.