Stadig flere vil ha samme fasiliteter på hytten som hjemme. De vil ha god plass, mest mulig vedlikeholdsfrie løsninger inne og ute, og boligen levert ferdig med nøkkel i døren. Frihet til å gjøre det de ønsker, er viktigste stikkord.

John Birger Grytdal er faglig leder for arkitektene i Norgeshus, som gjennom byggmesterfirma Kalstveit og Vik samarbeider med Storøynå Fritidsboliger. Han sier de fleste kjøpere er godt orientert når de skal ut i markedet. De vet akkurat hvordan drømmehytten ser ut.

Dette er de viktigste trendene, akkurat nå, forteller Grytdal:
God plass, stort soverom og gjerne walk-in-closet. Ett eller flere bad, både til eget og gjestebruk.

Mulighet til å bruke hytten fleksibelt og over lengre perioder om ønskelig. Kunne være der i ovale helger, og kan hende jobbe derfra om ønskelig. Mange vil også ha mulighet til å bruke hytten over tid når de blir eldre og pensjonister. Det bør tenkes på allerede i planleggingen, slik at detaljene tilrettelegges.

Tiden for den tradisjonelle norske hyttevarianten med smårutete vinduer er over. Mange fritidsboliger ligger i flotte landskap, og store vindusflater gjør at omgivelsene – naturen – hentes inn i stuen. Har du en fin beliggenhet ikke langt fra sjøen, ja så vil du ha følelsen av nettopp det, selv om du sitter ved middagsbordet.

Det samme gjelder plassering i landskapet. Den generelle regelen er: Uteplasser der det er sol, vinduer der det er best utsikt.

Selvsagt finnes det fortsatt kjøpere som ønsker den mer tradisjonelle og klassiske varianten, inkludert smårutete vinduer. Gjør de det, finnes det løsninger også for dem.

Når det gjelder størrelsen på fritidsboligen, kan kundene deles i to: De som ønsker mest mulig plass, og de som tenker at de uansett er så mye utendørs, at hytten derfor ikke trenger å være så stor.

Er du i markedet, er det viktig å se på tilbudene fra de ulike aktørene som ideer. Finner du en hytte du liker, er det fullt mulig å gjøre tilpasninger slik at den endelige løsningen blir akkurat slik du ønsker – familiens drømmehytte. Og hvis du ønsker en løsning basert på kun dine ønsker, ja, da tegner vi alt for deg, sier John Birger Grytdal i Norgeshus.